Συμβουλευτική για παιδιά και οικογένειες

Η παιδική ηλικία είναι η αρχή μιας ζωής στην οποία τοποθετούνται τα ψυχολογικά θεμέλια της προσωπικότητας. Το παιδί μαθαίνει να δημιουργεί συναισθηματικούς και κοινωνικούς δεσμούς με τους γονείς του και μεταφέρει αυτό το μαθημένο στυλ στις σχέσεις του με το σχολικό του περιβάλλον και σε όλες τις αλληλεπιδράσεις του. Το παιδί βιώνει πολλά συναισθήματα, μαθαίνει να αναγνωρίζει και να ελέγχει τα συναισθήματά του και να εξισορροπεί τους κανόνες που διδάσκει η κοινωνία με τη δική του θέληση. Αυτά τα ψυχολογικά θεμέλια είναι καθοριστικά για τον εσωτερικό κόσμο της ενηλικίωσης και στις ανθρώπινες σχέσεις που θα δημιουργήσει. Κάθε παιδί που βρίσκεται στην περίοδο «να λέει γεια στον κόσμο» μπορεί να αντιμετωπίζει κάποια συναισθηματικά, συμπεριφοριστικά ή και αναπτυξιακά προβλήματα. Κάθε οικογένεια μπορεί να περάσει από δύσκολες στιγμές από μόνη της στα σκαμπανεβάσματα της ζωής. Τα οικογενειακά προβλήματα που βιώνουν σε δύσκολες στιγμές μπορούν επίσης να εκδηλωθούν μέσω των προβλημάτων που αντιμετωπίζει το παιδί. Όταν οι οικογένειες αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν μπορεί να απευθυνθούν για "Συμβουλευτική για παιδιά και οικογένεια"

Παιγνιοθεραπεία

Τι είναι η Παιγνιοθεραπεία (Play Therapy);

Η θεραπεία μέσω παιχνιδιού είναι μια μορφή θεραπείας που στοχεύει στα παιδιά να ζουν αρμονικά και ευτυχισμένα. Είναι μια συγκεκριμένη διαδικασία που εστιάζει στην ανάγκη των παιδιών να εκφραστούν χρησιμοποιώντας το παιχνίδι και τα παιχνίδια. Τα παιδιά ενθαρρύνονται να παίξουν με τον τρόπο που θέλουν με έναν εκπαιδευμένο θεραπευτή παιχνιδιού που τους παρέχει ένα ασφαλές περιβάλλον. Σε αυτήν τη διαδικασία, στα παιδιά προσφέρονται πολλά διαφορετικά είδη παιχνιδιών για να εκφράσουν τα συναισθηματικά τους προβλήματα. Δημιουργούνται ευκαιρίες για να εκφραστούν τα παιδιά μέσα από παιχνίδια τέχνης, δράματος και φαντασίας. Με τη χρήση παιχνιδιών, τα παιδιά βοηθιούνται στην επικοινωνία, στην επίλυση προβλημάτων και στην αλλαγή των αρνητικών συμπεριφορών τους.

Γιατί θεραπεία μέσω παιχνιδιού και για ποιόν είναι;

Τα παιδιά λατρεύουν να παίζουν παιχνίδια. Η ικανότητά τους να κατανοούν και να μιλούν για τα συναισθήματά τους δεν είναι τόσο ανεπτυγμένη όσο οι ενήλικες. Ως εκ τούτου, το παιχνίδι έχει μια θεραπευτική ιδιότητα, καθώς προσφέρει στα παιδιά την ευκαιρία να εκφράσουν τις εμπειρίες και τα συναισθήματά τους. Τα παιδιά μπορούν να αναπαράγουν συναισθήματα που επηρεάζουν τη συμπεριφορά τους, όπως θυμό, θλίψη, φόβο ή απογοήτευση, σε ένα ασφαλές περιβάλλον που παρέχεται από τον θεραπευτή.

Σε τι βοηθάει η θεραπεία μέσω παιχνιδιού;

  • να μάθουν για τον κόσμο στον οποίο ζουν
  • να εκφράσουν τα συναισθήματα και τις σκέψεις τους
  • να αναπτύξουν τις ψυχικές και σωματικές τους δεξιότητες
  • να αναπτύξουν τις κοινωνικές τους δεξιότητες
  • να δημιουργήσουν ισχυρούς δεσμούς στις σχέσεις

Η προσωποκεντρική θεραπεία μέσω παιχνιδιού μπορεί να βοηθήσει παιδιά από 4 -12/13 ετών που αντιμετωπίζουν δυσκολίες και διαταραχές συναισθηματικής, μαθησιακής-γνωσιακής ή κοινωνικής φύσεως και εκδηλώνουν συμπτώματα όπως άγχος, υπερευαισθησία, φόβους και φοβίες.

Συμβουλευτική στην εφηβεία

Η εφηβεία είναι μια μεταβατική περίοδος στην οποία βιώνονται πολλές ψυχολογικές, κοινωνικές και βιολογικές αλλαγές. Λέγοντας αντίο στην παιδική ηλικία, οι νέοι πλησιάζουν την ενηλικίωση, γίνονται ανεξάρτητοι και διαμορφώνουν την ταυτότητά τους. Κάθε έφηβος μπορεί να αντιμετωπίζει κάποια προβλήματα στην αναζήτηση της ταυτότητας του, σχηματισμού αυτοπεποίθησης και της αυτοεκτίμησης του ή στην επικοινωνία με την οικογένεια του, τους φίλους ή και τους δασκάλους του. Όταν είναι δύσκολο να αντιμετωπιστούν αυτά τα προβλήματα, οι έφηβοι και οι οικογένειές τους μπορούν να απευθυνθούν για την «Συμβουλευτική στην εφηβεία».

Συμβουλευτική για ενήλικες

Κάθε ενήλικος στη ροή της ζωής του μπορεί να αντιμετωπίζει δυσκολίες στις σχέσεις του, συζύγου, οικογένειας, φίλου ή εργασίας. Όταν δυσκολεύεται να αντιμετωπίσει αυτά τα προβλήματα, και συνεπώς η καθημερινή του ζωή αρχίζει να επηρεάζεται, μπορεί να απευθυνθεί για «Συμβουλευτική για ενήλικες».